December 5, 2020

Sa ramanem fani, sa ramanem oameni

Fac de la inceput precizarea ca nu cred in fratii intre suporteri. Dar cred in respect. Respect pe care suporterii adevarati si-l poarta, indiferent de culori. Dincolo de rivalitatea normala din teren si de pe durata meciurilor, ramane pasiunea. Pasiune pe care fiecare o exprima in felul lui. Azi am avut ocazia sa stau de vorba cu Septimiu Fantea, redactor la PROVINCIANEWS si Ziua de Cluj. A reiesit un articol pe care vi-l prezint integral mai jos.

Liviu Drăghici, suporterul Petrolului care a dedicat o poezie fanilor clujeni care s-au deplasat vineri la Ploieşti, a explicat pentru PROVINCIANEWS.RO motivele gestului său.

“Am scris poezia din respect pentru fanii Universităţii care au făcut deplasarea. Ştiu ce înseamnă o deplasare de 700 de km din care să te întorci înfrânt, ştiu ce înseamnă iubirea pentru o echipă de fotbal”, ne-a declarat suporterul “Lupilor galbeni” care a dedicat câteva strofe fanilor Şepcilor Roşii după meciul de vineri seară.

“Respect toate echipele cu suporteri”

Liviu Drăghici manifestă o afinitate pentru echipele de tradiţie ale fotbalului românesc, dar şi pentru “nebunii frumoşi” din peluze. Momentul de cumpănă pe care îl traversează “U” Cluj de o vreme încoace, dar şi fanii ardeleni prezenţi vineri seară pe stadionul “Ilie Oană” din Ploieşti, i-au atras atenţia prahoveanului. În consecinţă, el a închinat o poezie Clujului şi suporterilor universitari, creaţia stârnind păreri pro şi contra pe blogul său.

“Nu e neapărat vorba despre o decizie. Eu sunt suporter al Petrolului şi după meciurile de acasă sau din deplasare la care asist, scriu câteva strofe referitoare la ce s-a întâmplat la meci. La meciul cu “U” Cluj am scris poezia din respect pentru fanii Universităţii care au făcut deplasarea. Ştiu ce înseamnă o deplasare de 700 de km din care să te întorci înfrânt, ştiu ce înseamnă iubirea pentru o echipă de fotbal.

Respect toate echipele cu suporteri şi mi-ar placea ca echipele cu tradiţie din fotbalul nostru, Poli Timişoara, Universitatea Craiova, UTA, “U” Cluj, FC Argeş, să redevină ce au fost. De fapt, echipele în sine mă interesează mai puţin, dar prefer ca pe orice stadion de fotbal sa fie ambele peluze pline, în primul rând pentru spectacol. Cât despre opinia colegilor din peluză, ca de fiecare dată în România oamenii se împart în pro şi contra. Unii au înţeles situaţia Universităţii şi au avut o reacţie corectă faţă de suporterii ei, alţii – mai puţini, ce-i drept -au huiduit în unele momente galeria ardelenilor.
Suporterii adevăraţi, indiferent de culori, se respectă între ei,

există chiar “Asociaţia Suporterilor Români” care are printre membri susţinători ai mai multor echipe din România. Dincolo de rivalitatile din teren – care sunt până la un punct normale – respectul între suporteri există”, a declarat suporterul pentru PROVINCIANEWS.RO.
Chiar dacă suporterii celor două echipe s-au tachinat reciproc, Drăghici a subliniat că fanii prahoveni nu au nici o vină pentru situaţia actuală de la Universitatea, un club ajuns în pragul falimentului. “N-aş face o împărţire între “cetăţeni” sau “peluză” – până la urma toţi sunt petrolişti şi fiecare acţionează cum crede de cuviinţă. Ideea e că au existat provocări de ambele părţi. Înţeleg si frustrarea clujenilor dar nu noi, suporterii Petrolului, suntem vinovati pentru ce se întâmplă la Universitatea. Vina ar trebui căutată în alta parte, iar cele două aspecte separate total”, a subliniat fanul “găzarilor”, a conchis ploieşteanul.
A publicat un volum de poezii. Despre fotbal!

Liviu Drăghici (28 de ani) se descrie drept un mai vechi iubitor de fotbal şi de poezie. În toamna acestui an el a publicat primul său volum de versuri, denumit “Poezii din Peluză”. Conform blogului personal al prahoveanului, cartea reuneşte în cele 73 de pagini ale sale un număr de 33 de poezii scrise în perioada martie 2011 – august 2012. Creaţiile surprind atât evolutia echipei Petrolul Ploieşti cât si atmosfera din peluza de la meciurile din liga a doua, respectiv bucuria promovarii si atmosfera de pe noul stadion “Ilie Oană”.
“De când mă ştiu scriu poezii. Prin clasele primare participam pe la concursuri de poezii şi am şi câteva premii internaţionale.Cu Petrolul ţin dintotdeauna. Primul meci de care îmi aduc aminte este un 0-0 cu Rapid, pe bătrânul “Ilie Oană”, undeva prin anii 90, meci din care am reţinut două lucruri: prestaţia portarului (despre care ulterior am aflat că era Mitică Jipa) şi prestatia galeriei noastre.

Apoi, în perioada ’95-’96, am făcut gimnastică de recuperare la cabinetul doctorului Bulata. Aici am avut ocazia să stau aproape de mulţi jucători din generaţia de aur a Petrolului. Să faci exerciţii alături de Răchită, Grigore, Grama, Leahu, Bălăceanu, Andreicuţ, pentru un copil de 12-13 ani era mai mult decât un vis. De atunci am rămas Petrolist şi cu siguranţă aşa voi muri”, scrie prahoveanul pe blog.

 

“Respect toate echipele cu suporteri şi mi-ar placea ca echipele cu tradiţie din fotbalul nostru, Poli Timişoara, Universitatea Craiova, UTA, “U” Cluj, FC Argeş, să redevină ce au fost”

LIVIU DRĂGHICI – suporter Petrolul Ploieşti / poet

Vezi articolul original

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!