January 27, 2021

Sumy un ultras cu vechime despre fenomenul ultras de la noi

Interviul cu Porcu de saptamana trecuta si modul in care vorbea despre grupuri, m-au determinat sa abordez subiectul mai in amanunt. Astazi avem ca invitat, pe unul dintre oamenii care au pus bazele primului grup cu adevarat organizat din peluza noastra. Va las sa descoperiti singuri despre cine este vorba.

Poetul din peluza: Mache? Schummy? Sau Dragos?
Sumy: Mache – pentru colegii de la munca
Sumy – pentru colegii din peluza
Dragos – pentru familie
Prefer Sumy daca suntem in mediul fotbalistic

Poetul din peluza: Cu riscul de a repeta intrebarile, care este cea mai frumoasa amintire cu Lupii (din teren sau din tribune) pentru tine?
Sumy: Fara nici cele mai mici rezerve, perioada diviziei C. Desi nu pot sa uit prima mea deplasare de la Targoviste in 1996 la varsta de 12 ani, intr-o zi frumoasa de septembrie, scor final 2-1 pentru Chindia, la capatul unui meci pe care l-am dominat, perioada in care jucam la grupa ’84 si dupa antrenamente stateam 5 ore sub tabela de la Peluza Sud, pe un soare torid si asteptam sa vad echipa MARE a Petrolului, intr-un nou meci pe teren propriu. Sunt amintiri pe care nu le poti uita niciodata. Dar acum, vorbind in calitate de Ultras, divizia C a fost cea mai frumoasa perioada.
Nu eram multi, dar eram noi, stiam ca toti cei de langa mine aveau un singur scop, sa nu vada Petrolul niciodata in genunchi. Si nu a fost. Petrolul nu a fost niciodata singur si nu o sa fie indiferent de esalon. Erau deplasari frumoase, unde schimbam 2-3 trenuri, faceam autostopul, dar nu conta, stiam ca mergem pentru echipa noastra si asta ne-a unit foarte mult. Petrolul, in perioada aia, nu avea adversar. Lumea din sate venea la meci mai mult pentru minunata galerie a Petrolului. DA! Vine Petrolul si ai ei suporteri fanatici, recunoscuti in toata tara .

Poetul din peluza: Porcu ne vorbea zilele trecute despre grupuri (sau brigade/brigazi cum le stim noi). Putini sunt cei care stiu ca alaturi de el ai pus bazele unui astfel de grup. Povesteste-ne mai multe?
Sumy: Da, ne-am agatat unul pe altu’ intr-o perioada in care vroiam sa facem un grup cu adevarat complet din toate punctele de vedere.  Eu veneam dupa perioada Agresiv Republicii ‘99 (primul grup ultras organizat din peluza) si incercam aducerea in prim-plan a gruparii Delinquent Boys formata din fosti membri Agresiv Republicii si Haita Nord, realizand prima coregrafie de grup in deplasare la Brasov, primul steag de deplasare, insa nu simteam unitate, lucru care m-a facut sa pun temelia gruparii Knot. In perioada anilor 2002-2003 pe deplasari stateam de vorba cu Porcu foarte mult despre fenomenul ultras, amandoi aveam aceleasi idealuri si asa s-a nascut grupul Knot 2004, aici ca si o mica picanterie trebuia sa fie 2003, dar din dorinta de  face totul ca la carte am amanat aparitia in peluza cu 1 an.
Cel mai important proiect al grupului a fost “Petrolul e al nostru”. Probabil ca multi nu stiu cine a pornit proiectul care peste ani genera revenirea Petrolului pe prima scena a fotbalului romanesc. Independenta grupului, originalitatea lui si fidelitatea membrilor a facut din grupul Knot un nume destul de grait din vocile adversarilor.
Anii au trecut peste noi, oamenii s-au schimbat si totusi noi am ramas aceiasi baieti “uniti intr-un nod” trecand peste greutati si continuand sa aparam numele Petrolul.

Poetul din peluza: Pe la primele mele deplasari, va invidiam cand va vedeam cu hanoracele in peluza si ma tot gandeam cum sa fac sa imi cumpar si eu unul :). Ce inseamna pentru tine sa faci parte dintr-un astfel de grup?
Sumy: Daca faci parte din fan-club poate iti facem o surpriza placuta, glumesc, materialele sunt exclusiv pentru membri.

In primul rand, sa faci parte dintr-un grup trebuie sa aderi la ideologia lui, sa gandesti in directia lui si sa fii consecvent. Multi vad aderarea la un grup, ca pe o refulare din viata de simplu suporter, un spate asigurat in viata personala si asta e un lucru tragic, generatia noua traieste din filme, fara actiuni concrete. Eu vad altfel lucrurile, merg pe ideea ultrasului clasic, totul trebuie sa vina din suflet, sa crezi in culorile pe care le aperi si sa dai totul in peluza, care se traduce simplu in doua cuvinte: implicare-atitudine. Cum in ultimii ani fotbalul din Romania a devenit un business, ca de altfel in toata Europa, generatiile care au venit dupa noi se succed cu rapiditate si au prins perioada neagra din fotbalul nostru, unde fotbalul se joaca in birouri, fotbalul romantic a murit, iar peluzele sunt din ce in ce mai pasive. Multi merg pe ideea de casual – hool, peluzele nu mai sunt colorate, iar orgoliul dintre combatanti este excesiv si prost canalizat.
Ca o sinteza, sa fac parte dintr-un grup inseamna sa fiu mandru si cu coloana dreapta, asta ma face sa fiu apt 100% in zi de meci pentru culorile pe care le iubesc.

Poetul din peluza: Toata lumea se uita cu mandrie la coregrafii, dar nu toti stiu ce presupune realizarea uneia. Povesteste-ne putin ce inseamna o coregrafie din punct de vedere efort.
Sumy: Efort? NU! Pasiunea le intrece pe toate, intr-adevar sunt momente in care iti vine sa cazi din picioare de oboseala, dar daca o faci din pasiune lucrurile astea sunt doar simple intamplari. Imi aduc aminte o faza hilara la coregrafia meciului cu Rapid, din august, cand totul era gata, lumea epuizata si eu m-am trezit ca nu-mi place cum batea lumina pe soclu si stema, am inceput sa cautam alte nuante, alt stres, multe injuraturi, dar inca o data, totul se traduce in pasiune si putin fixism. Multi nu stiu ca o coregrafie se incepe cu doua saptamani inainte de meci si dureaza tot atat, lucreaza la ea doar cativa oameni. Deci mai mult decat efort, iti este afectata viata personala, majoritatea avem un job, o prietena cicalitoare, o familie si totusi cand vrem sa ne expunem o idée pe panza o facem in cel mai original mod.

Poetul din peluza: Iti mai aduci aminte prima coregrafie la care ai contribuit?
Sumy: In saptamana premergatoare meciului din 24 iulie 1999, Petrolul – Steaua 5-1. Atunci s-a facut o coregrafie din stegulete galben-albastre, imi aduc aminte ca am facut steguletele sub peluza din folie de la Brazi (material), bat de vata (bat de steag) si piuneze (cusatura), ca sa intelegi cum au evoluat vremurile si cum se realizau coregrafiile inainte, din nimic.

Poetul din peluza: Un mesaj pentru suporterii Petrolului?
Sumy: RABDARE. Petrolul este pe o panta ascendenta acum, dupa cum iti spuneam mai sus, multi au prins perioada asta cu Petrolul pe val, n-au prins perioada in care Petrolul era in B sau C. Petrolul este un club mare in fotbalul romanesc prin prisma devotamentului celor care l-au aparat cand i-a fost greu si care l-au adus din nou in prim-planul fotbalului romanesc. Din partea lor nu-mi doresc decat sa constientizeze ca Petrolul este mai mult decat un club de fotbal si sa-si regaseasca pasiunea de altadata.

 

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!