January 22, 2021

Ca de la suporter la suporteri. Porcu despre Petrolul in divizia C

Dupa interviurile cu Adrian Popescu, nea Mihai si Mondialu, toti suporteri trecuti bine de varsta adolescentei (nu zic tineretii pentru ca in ciuda varstei ei raman mereu tineri) astazi avem un invitat special. Un tanar suporter batran, cunoscut in peluza sub numele de Porcu’.

Poetul din peluza: Dane, cei mai multi dintre noi te stim de Porcu’. Tu cum preferi sa fii apelat in peluza?
Porcu: Pai avand in vedere ca in peluza de mic am fost strigat Porcu` mi se pare ciudat cand imi spune cineva Dan pentru ca nu sunt obisnuit.

Poetul din peluza: Care a fost cea mai frumoasa perioada din istoria echipei pe care ai trait-o pe viu?
Porcu: Cu siguranta , perioada diviziei C. Eram o mana de oameni care se intalneau cu zambetul pe buze pe batranul Ilie Oana sau prin deplasari in localitati mai ocolite de lume. Eram doar petrolisti intre petrolisti si avand in vedere ca eram cam singura echipa cu adevarat organizata din campionat nu aveam nici adversar. Deci era o reteta perfecta , ambianta placuta pe stadion , prietenie intre petrolisti , Petrolul invincibil. Si mai era si mandria ca o entitate cu un alt nume este vazuta ca si continuatoarea Petrolului si noi strigam asta cat de tare se putea.

Poetul din peluza: Ai fost unul dintre putinii care au mers dupa echipa si in esaloanele inferioare. Cum era fotbalul “la matineu” atat in teren cat si in tribune?
Porcu: Sincer si foarte multi or sa-mi dea dreptate, Petrolul daca nu ar oscila intre divizii nu ar mai fi Petrolul. In tribune atmosfera din multii ani de B era cu mult mai sincera decat acum. Eram mai putini dar eram noi! In ultimele sezoane n-am mai avut nici stadion si tot eram si mai sinceri. Nu vreau sa acuz noul val de spectatori pentru ca asta e traiectoria echipei si nu pot decat sa ma bucur. Dar totusi s-a diluat foarte tare petrolismul. Chiar am observat o intreaga masa de fete noi in peluza o data cu promovarea. Nu spun ca e un lucru rau dar pe mine ma jeneaza putin pentru ca daca eram atatia de la inceput poate Petrolul era mai devreme in A. Iar referitor la fotbal , normal ca e un pas inainte fata de “matineu” dar personal nu vreau sa vorbesc despre aceasta latura pentru ca oricum o face toata lumea si nu ducem lipsa de pareri despre fotbal. Noi ducem lipsa de pareri si directii , de simtiri si implicare la nivel de peluza , de organiare a suporterilor.

Poetul din peluza: Ce parere ai despre peluza de acum?
Porcu: Peluza in clipa de fata arata bine privita de afara , arata foarte bine. Nu trebuie sa ne pierdem capul in nori spunand ca noi suntem cei mai cei in acest sezon pentru ca oricum nu mai avem competitie (Craiova , Poli , Steaua cu botul pe labe , U Cluj in descompunere , Dinamo intr-un razboi civil continuu). Dar privita din interior si trebuie sa fim sinceri cu noi , ne lipsesc grupurile. Ne lipsesc grupurile cu desavarsire. Grupurile in adevaratul sens al cuvantului care se organizeaza pana la cel mai mic detaliu. La o peluza cum e a noastra ar trebui sa avem o mai mare organizare si coordonare intre grupuri. Ne lipseste iniativa , toti asteapta de la aceleasi 3-4 persoane. Eu cand eram pustan , de la 15 ani mi-am dorit sa fiu intr-un grup, imi doream mesaje semnate , materiale de grup , imi doream steag de deplasare. Si nu mi le doream pentru trufia mea , mi le doream ca peluza Petrolului sa fie vazuta ca una cu adevarat ultras. Imi doream sa ne vada altii si sa zica , da frate au si astia ceva. Imi doresc sa vad pusti cu iniativa , imi doresc sa vad baieti de varsta mea care se implica. Dupa parerea mea , venitul intr-o peluza n-ar trebui sa se rezume la o data la 2 saptamani si atunci doar sa mergi la locul tau , sa strigi in ton cu peluza si sa pleci acasa. Poate ma repet dar daca vrem sa ne consolidam pozitia de peluza smechera si sa trecem la urmatorul nivel , ne trebuiesc neaparat GRUPURI!

Poetul din peluza: Ce crezi de obiectivul anuntat de conducere (locul 1-4 si Cupa Romaniei)? E realizabil in conditiile de fata?
Porcu: Pe mine obiectivele nu ma intereseaza foarte tare.Cu toate ca mi le doresc , si mi le doresc cum poate nu multi si le doresc. Eu vreau ca Petrolul meu sa existe , sa nu se mai intoarca in genunchi. Eu imi doresc ca Petrolul sa ramana un ultim fort in calea stelizarii si mercantilizarii fotbalului romanesc. Eu imi doresc ca si atunci cand Petrolul va juca la Somcuta Mare in Cupa Romaniei intr-o zi de marti sa aiba suporteri pe stadion veniti pe cont propriu din dragoste si pasiune. Cand eram in divizia C mai vorbeam cu unii jucatori si le spuneam ca Petrolul nu va fi niciodata singur. Si asta mi se pare o chestie de forta, indiferent de vreme , locatie, dificultati…Petrolul sa nu fie niciodata singur in fata adversarului.

Poetul din peluza: Un mesaj pentru suporterii Petrolului?
Porcu: Sa inteleaga ca Petrolul nu este o echipa de cupe si campionate. Noi suntem o echipa care mai exista doar datorita mandriei Petrolistilor si faptului ca e un club iubit. Petrolul nu e un club mare pentru ca are 4 campionate si 2 cupe. Petrolul nu e un club mare al Romaniei pentru ca a eliminat pe Liverpool. Petrolul nu e un club mare pentru ca intr-o perioada dadeam jucatori constant echipei nationale. Petrolul e un club mare al tarii pentru ca mereu a fost iubit , urmat si intr-o perioada chiar aparat de catre suporteri.Cand Petrolul isi va pierde suporterii , in ciuda palmaresului , vei putea pune egal intre Petrolul si FCM Bacau spre exemplu.

Ii multumesc frumos lui Porcu pentru ca si-a facut timp pentru a ne raspunde la cele cateva intrebari. Respectul pe care i-l purtam cand il vedeam prin deplasarile din anii trecuti de la matineu a crescut acum, vazand cum pune problema de fapt. O pledoarie impotriva fotbalului comercial si in favoarea unei peluze unite. Cred ca tine si de fiecare dintre noi sa depunem eforturi sa facem din peluza noastra una cu adevarat respectata. Si sa nu ne mai gandim neaparat la cupe si campionate.

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!