February 28, 2021

Situatia de la Petrolul pe intelesul tuturor. Sigla, marca, palmares

Cei care ati ascultat sambata trecuta emisiunea Povesti de Suporteri de la Sport Total FM la care au fost invitati reprezentanti ai ADGA si dl Razvan Fratila probabil stiti ca am primit o invitatie la evenimentul organizat aseara de ADGA. Si ma refer aici atat la lansarea cartii pe care ca Petrolist o astept de mai bine de un an dar si la evenimentul ulterior care a marcat un an al asociatiei diasporenilor.

Nu va ascund faptul ca toata saptamana am avut emotii si asteptam acest eveniment cu un soi de bucurie. Pentru mine ca suporter inseamna enorm sa ma aflu in aceeasi incapere cu nume ca Dridea, Oprisan, Dincuta, Iuhas etc, nume pe care le auzisem doar in povestile tatalui meu si in relatarile celor mai varstnici care i-au prins jucand.
Iar evenimentul m-a impresionat de la un capat la altul. Discursul domnului Dridea a fost cel mai inchegat pe care l-am auzit vreodata (daca nu il cunosteam as fi zis ca a fost filosof de profesie si nu fotbalist), cartea d-lui Fratila este una de exceptie (o carte document de 528 de pagini si peste 500 de poze, cu date statistice documentata exceptional) iar organizarea ADGA ireprosabila. Felicitari tuturor.

Din pacate insa, situatia actuala de la Petrolul si reactia celor prezenti (fosti jucatori, oameni de presa si suporteri cu state vechi) m-a pus serios pe ganduri. Eu credeam ca e simplu: primaria preia marca si sigla si pornim de jos din liga a IV-a iar in cativa ani revenim unde ne e locul. Ca doar am mai fost la Tarlungeni si Simleul Silvaniei, vorba aia, n-ar fi prima data. FC Arges, Politehnica Timisoara, Vointa Sibiu si alte exemple pe care le-am avut la Povesti de Suporteri mi-au dovedit ca se poate.

Dupa ce am terminat de scris poezia am incercat sa pun totul cap la cap. Am adormit putin dupa ora 3 si toata noaptea m-am gandit doar la Petrolul. Am visat chiar ca jucam tenis cu piciorul pe Ilie Oana. Si dimineata s-a inchegat in mintea mea si analogia pe care o redau mai jos.

In 2010 am cumparat o casa batraneasca (de prin 1930) in satul X, strada Y, numarul Z. In casa respectiva locuia un domn originar din Aiud caruia satenii ii ziceau Unguru’ in varsta de aproape 90 de ani. Omul avea 3 copii si unul vitreg toti trecuti de 50 de ani si 3 nepoti. Am daramat respectiva casa iar din 2012 am construit una mult mai mare si mai frumoasa decat cea care a fost. Lumea care stia ce a fost inainte in acea curte apreciaza eforturile si constructia. Doamnele mai in varsta (babele -cum le spunem noi la sat) imi zic de multe ori: “Daca traia Unguru’ sa vada el ce e in curtea lui…”. Cand sunt intrebat pe strada “al cui esti tu din sat?” raspund ca nu sunt de aici dar stau “La Unguru'”. E mai mult decat suficient. La un asa raspuns intrebarile iscoditoare ale babelor inceteaza. Pentru ele e mai mult decat clar.
Si acum, suficient cu povestile. Inapoi in lumea reala. Casele reprezinta stadioanele. Adresa (satul X, strada Y, numarul Z) reprezinta numele si marca. “La Unguru'” reprezinta sigla. Lumea ma asociaza cu Unguru’ prin prisma faptului ca locuiesc la adresa si in curtea respectiva dar atat. Eu n-am nicio treaba cu persoana respectiva. Cei 4 copii si 3 nepoti (care apropo reprezinta Campionatele si Cupele) sunt copiii si nepotii dansului, nu ai mei. Am preluat doar casa, adresa si porecla. Atat. Desi lumea din sat ma asociaza cu Unguru’ stim toti la fel de bine ca n-am nicio legatura cu el. Cam asta e si cu Petrolul Ploiesti.

Chiar daca vom porni din liga X si ne vom numi tot Petrolul Ploiesti cu aceeasi sigla si aceeleasi culori, vom fi un alt Petrolul. Palmaresul actual aflat pe societatea detinuta de Capra va disparea o data cu aceasta. Deci va trebui sa facem tot ce ne sta in putinta ca acea societate sa nu moara. Si daca am putea sa o luam din mainile lui Capra ar fi mai mult decat perfect. Altfel….

P.S: Sper ca analogia mea cu case si cu Unguru’ sa se opreasca aici. Nu de alta dar Unguru’ a murit acum doi ani.

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!