December 2, 2020

Si daca maine n-ai mai putea veni pe stadion?

Mi se intampla sa plang destul de rar. Am fost invatat ca barbatii nu plang si incerc, cu aroganta specifica barbatului, sa demonstrez ca sunt barbat. Dar azi am plans. La birou. Intr-un open space, de fata cu vreo 10 colegi care nu intelegeau ce mi se intampla.

Am vazut un filmulet de la primul antrenament oficial al lui Feyenoord din acest sezon. La care a participat si Rooie Marck. Un barbat de 54 de ani bolnav de cancer in faza terminala. Va atasez filmuletul si va invit sa-l vizionati.

Omul a vrut ca inainte sa moara sa mai vina o data pe stadion. Sa-si mai vada o data echipa favorita. Iar jucatorii si antrenorii l-au imbratisat. Si el i-a imbratisat pe ei. Fara sa le reproseze ca nu alearga, ca rateaza, ca dau “scarite” etc. I-a imbratisat pur si simplu. Cu dragostea unui suporter adevarat.

Sa-i mai vada inca o data pe suporterii alaturi de care cantase atata timp. Si care l-au aplaudat frenetic si au arobrat un banner cu chipul lui. Fluturand pumnul in aer in stil sud-american el a salutat suporterii. Nu peluza celtica, batava sau latina. Nu peluza 1, 2, 3 etc. Nu tribuna a doua. Nu samantarii sau cetatenii. Ci suporterii.

Apoi, la 3 zile dupa acest moment s-a stins pe patul de spital. Dar la cat se vede din imagini, aceasta ultima vizita pe stadion l-a facut fericit. A fost alaturi de echipa favorita si de suporterii ei.

Astazi avem ocazia sa mergem din nou pe stadion. Si e un moment special. Primul meci european dupa 18 ani (pentru mine Feroe nu e in Europa din punct de vedere fotbalistic). Astazi avem ocazia sa ne sustinem echipa favorita fara sa ne pese ca unii alearga altii nu, unii rateaza altii inscriu. Astazi avem ocazia sa cantam alaturi de ceilalti suporteri. Fara sa ne pese ca sunt la peluza I, peluza Latina, tribuna 0, 1 sau 2. Fara sa conteze ca unii sunt in negru altii in galben sau albastru.

Ganditi-va ca ar putea fi ultima oara cand veniti la stadion. Si daca va e greu sa va imaginati asta, amintiti-va de Octavian. El n-a mai apucat sa vada Petrolul in cupele europene. Desi sunt sigur ca si-ar fi dorit.

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!