August 3, 2020

"Mi-as dori o depalasare cu Petrolul la un meci de cupe europene"

In prima parte a interviului publicata ieri povesteam despre carte, despre idee si despre aparitia ei. Astazi va prezint a doua parte, care contine opinia mea despre categoriile de suporteri ai Petrolului.

Al doilea volum, în proiect

Financiar, cartea a însemnat 160 de cărţi vândute, 20 la lansare, 60 la magazinul oficial al Petrolului, iar restul fie prin intermediul site-ului poetuldinpeluza.ro, fie cu ajutorul rudelor, prietenilor sau colegilor. Cartea scrisă de Liviu Draghici reuneşte în 73 de pagini 33 de poezii care surprind atât evoluţia echipei şi atmosfera din peluză de la meciurile din liga a doua, dar mai ales bucuria promovării şi atmosfera de pe noul stadion „Ilie Oană“. Volumul costă 18 lei. „Probabil că lumea are impresia că am vândut mii de cărţi, dar volumele se găsesc în continuare la magazinul Petrolului şi pe site. Am reuşit să îmi recuperez doar trei sferturi din cât am investit, dar nu acesta a fost scopul principal al cărţii. Dacă ar fi primat aspectul financiar, cartea nu ar fi apărut niciodată. Dar sunt bucuros că am putut să fac şi eu ceva pentru Petrolul“, spune Liviu Drăghici.

Cartea a însemnat şi experienţă în domeniul publicării, promovării şi distribuţiei de carte, dar şi felicitări din partea băieţilor din peluză şi salutări entuziaste, pe stradă, din partea ploieştenilor încântaţi de iniţiativa lui Liviu. În mod firesc, al doilea volum este deja pe drum. „Sunt conştient că cititorii mei, atâţia câţi sunt, îl aşteaptă cu interes. Am ridicat standardul şi va trebui să nu le dezamăgesc aşteptările. Din acest motiv, cred că al doilea volum va fi mult mai bun ca primul. Dar tocmai pentru că vreau să fie ceva de calitate, nu mă grăbesc“, spune Liviu.

CV de poet din peluză

Liviu Drăghici nu a făcut filologia, aşa cum ar părea la prima vedere. A făcut Colegiul Economic şi apoi a absolvit două facultăţi şi două masterate în domenii fără legătură cu literatura. Lucrează în Bucureşti ca manager de proiect la o multinaţională. „Iniţial am încercat să separ Petrolul de muncă, dar a fost foarte greu. La început, colegii de muncă mă tachinau când pierdea Petrolul, dar mulţi dintre ei m-au susţinut după apariţia cărţii. Atât moral cât şi material prin achiziţia volumului. Acum, când este câte o deplasare a Petrolului în cursul săptămânii, atunci când se poate, colegii sunt de acord să îmi iau concediu pentru a merge la meciuri. Dar activitatea e de aşa natură încât nu-mi pot lua liber de fiecare dată când vreau. În rest, am o viaţă simplă şi diverse alte pasiuni“, rezumă Liviu.

Prejudecăţi de stadion

Ca el sunt mulţi dintre suporterii Petrolului, iar Liviu a ţinut să sancţioneze prejudecăţile de stadion. „Mulţi dintre băieţii din peluză şi tribune au studii superioare, job-uri bine plătite, familii şi responsabilităţi. A fi suporter nu înseamnă neapărat a fi huligan“, spune Liviu. Din punctul lui de vedere, suporterii sunt de mai multe categorii: aceia care chiar ar face orice pentru Petrolul, care au susţinut echipa în C şi participă la realizarea coregrafiilor. A doua categorie, din care spune că face şi el parte, o reprezintă suporterii care vin la toate meciurile de acasă, merg şi ei la câte deplasari pot şi contribuie după posibilităţi (în general financiar) la activităţile peluzei. A treia categorie sunt petroliştii de rezultat, cei care vin la meciuri doar când echipa merge bine sau când jucăm cu echipele cu nume din campionat. „A patra categorie sunt petroliştii convertiţi care vin la meciuri pentru că e cool, pentru a face poze, pentru a mânca popcorn sau pentru alte motive străine de fotbal sau de echipă. De aceştia ne-am putea lipsi fără probleme“, este critic Liviu.

 

Vise şi visuri

Experienţa cărţii se va traduce, în viitor, şi într-un proiect de suflet pentru Liviu. „Aş vrea să înfiinţez un ONG care să sprijine tinerii autori. Ştiu prin ce am trecut eu şi cred că, dacă nu mi-aş fi permis investiţia iniţială şi n-aş fi avut experienţă în managementul de proiect, nu aş fi reuşit“, spune tânărul. Şi nu poate încheia fără un mare vis pe care îl are pentru Petrolul. „Mi-aş dori o deplasare în străinătate la un meci de cupe europene. Aseară am visat că jucam în tururile preliminare Europa League cu o echipa din Irlanda de Nord…“.
Citeste interviul original din ziarul Adevarul

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!

2 Comments

  1. ManuFcP
    Reply

    Si eu visez la o deplasare “afara” si imi doresc asta din tot sufletul.Sper ca poate dupa anul acesta sa mi se indeplineasca aceasta dorinta. :)

POST A COMMENT.