February 29, 2020

File de istorie -Confruntarile Petrolul Rapid in perioada 1954-1994

Sursa: www.colectiefcpetrolulploiesti.ro

Daca in articolul de ieri vorbeam despre ultimele 20 de meciuri din campionat dintre Petrolul si Rapid, apropierea derby-ului m-a determinat sa caut mai adanc in istoria confruntarilor dintre cele doua cluburi. Per total, Rapidul sta mai bine ca noi avand 36 de victorii din 75 de meciuri. Petrolul are 20 de victorii iar 19 meciuri s-au terminat nedecis.

Sursa: www.colectiefcpetrolulploiesti.roPrimul meci a avut loc la data de 16 mai 1954, dar Petrolul se numea pe atunci Flacãra Ploieşti iar Rapidul activa sub numele de Locomotiva. Vechiul Rapid s-a impus cu 2-0 pe terenul nostru. Şi în returul ediþiei 54, feroviarii s-au impus cu un categoric 3-0. Prima victorie contra Giulestenilor am inregistrat-o abia in  1956, cand, in etapa 19, am invins în deplasare cu 2-1.

Desi, la finele stagiunii 57/58, Petrolul castiga primul titlu (nu l-am pus pe cel din 1930 luat sub titulatura Juventus) nu am reusit sa castigam niciunul dintre cele 2 meciuri (0-0/0-2). Sezonul urmãtor, 58/59, sezon ce a adus al doilea titlu al nostru a consemnat  pe 9 noiembrie 58,  primul succes contra visiniilor petrolist în faþa propilor suporteri 3-1. Tata avea fix o luna atunci.

65-66, al treilea şi ultimul titlu din isoria Petrolului a fost obţinut dupã o luptã dusã în mare parte cu Rapidul. Meciul ce a fãcut diferenţa a fost cel din runda a 16-a câştigat de Petrolul cu 1-0 gratie golului direct din corner reusit de Dridea. În sezonul urmãtor, 66/67, Rapidul a sãrbãtorit primul titlu pe terenul nostru dupã ce au remizat fãrã gol. Lupta dintre cele douã a continuat şi în deceniul urmãtor. În martie 70, Petrolul învinge cu 2-0 si declanşeazã declinul giuleştenilor, aceştia pierzând la douã puncte titlul în fata arãdenilor.

Sezonul 73/74 ramane de trista amintire atat pentru noi cat si pentru giulesteni. La finele lui, fostele campioane au retrogradat împreunã în eşalonul secund. Rapidul avea sã revinã în 75, doar pentru doi ani. În 77, Petrolul promoveazã, dar şi retrogradeazã imediat. Începutul anilor 80 le gãseşte pe cele douã în luptã directã pentru revenirea în Divizia A. În primãvara lui 82, peste 80.000 de spectatori au asistat pe fostul “23 august” la succesul rapidiştilor cu 5-1.

Un alt episod spectaculos a avut loc în finala cupei din 95. Pe acelasi “23 august” devenit între timp “Naþional”, rapidiştii, favoriţii tuturor la acea vreme au pierdut la penalty-uri dupã ce tot meciul au fost mânaţi de la spate de public şi Ioan Crãciunescu, centralul partidei. Tusierul acelui meci a murit la reeditarea finalei. Dar despre aceasta perioada deja va amintiti si voi si am spus mai multe si in articolul de ieri.

Inchei cu un citat de pe un blog al unui suporter rapidist: “Rapid-Petrolul este intradevar un derby 100% adevarat, pentru ca se infrunta echipe ce au aparut din vointa oamenilor de rand, care au urcat treapta cu treapta mereu, pe drum fara ocolisuri” Si cum doar maine nu-i poimaine, incep deja sa am emotii. Sper sa fie un spectacol pe cinste atat in teren cat si in tribune si sa mai echilibram putin bilantul victoriilor.

 

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!

7 Comments

 1. mmihai
  Reply

  Aia cu 80.000 de spectatori,nu e adevarata.Stiu ca circula pe net povestea,dar e ireala.Meciul ala nici nu s-a jucat pe “23”.ci pe Ghencea,care intr-adevar,a fost arhiplin,cum dealtfel era mereu cand jucau acolo giulestenii.Ca o paranteza fie spus,stelistii nici nu visau pe atunci o asemenea afluenta de public,aduceau la fiecare meci,cateva mii bune de militari in tribune.Rapidul avea pe atunci o echipa foarte buna,ne-au ars un 5-1 fara discutii,golul nostru fiind marcat de Cosarek.La ei,nu mai tin minte cine a marcat,insa oricum,aveau jucatori foarte buni Ion Ion,Paraschiv,Stefan Popa,asta era un mijloc fantastic,insa cu toate astea,Petrolul a promovat in acel an.La noi,jucau pe atunci,Haralambie,Cojocaru,Butufei,Stanciu,Toma,Grigore,Cosarek,Galateanu,Libiu,Toporan,Stefanescu.In tur,castigasem cu 1-0,gol marcat de Stefanescu,iar inainte de meci fusesera confruntari serioase intre suporteri,si in afara si in interiorul stadionului.
  Rapid ramane,din punctul meu de vedere,cel mai “adevarat” adversar al Petrolului, iar daca ar fi sa jucam toate meciurile campionatului cu acelasi adversar,atunci cu Rapidul as vrea sa jucam.

  • liviu.draghici
   Reply

   Nea Mihai, am cautat pe net si am gasit un jurnalist care se jura ca a fost la meci pe fostul 23 August :). Acu, daca minte el, mint si eu

 2. mmihai
  Reply

  I-am uitat pe Simaciu,Pancu,Jipa,Nicu Lazar,Bratosin,si cred ca mai sunt cativa..

 3. andu
  Reply

  Liga Suporterilor Rapidiști
  Rapid-Petrolul, nebunie și spectacol

  Rapid-Petrolul e singura insulă de frumusețe, curățenie și spectacol rămasă în acest fotbal mizerabil. Rapid-Petrolul e unic în fotbalul românesc, pentru că se întâlnesc cele mai frumoase galerii existente în acest moment în Liga I. Iar, când dau piept giuleștenii cu lupii galbeni, toată lumea știe că spectacolul din tribune e garantat. De ce? Pentru că derby-ul e născut din iubire și pasiune. Pentru că dragostea celor două galerii pentru echipele lor nu depinde de absolut nimic. Pentru că cele două galerii sunt formate din suporteri, nu din spectatori. Rapid-Petrolul e un meci al cărui rezultat nu contează. Singurul scor care se va ține e cel dintre frumusețea cântecelor, înălțimea săriturilor pe cimentul și scaunele Giuleștiului, sau zgomotul decibelilor ce va zdruncina Bucureștiul.
  Rapid-Petrolul înseamnă derby, nu dușmănie. Rivalitate, nu ură. Un duel între cluburi ce au dat fotbalului românesc două galerii adevărate, care au demonstrat în nenumărate rânduri ce înseamnă susținerea necondiționată a unui club de fotbal. Rapid-Petrolul e singurul derby din fotbalul românesc actual, și nu cel pe care presa vândută încearcă să ni-l bage pe gât de două ori pe sezon. Derby-urile își au rădăcinile în iubire, nu într-un ordin grotesc, venit de la Moscova. Rapid-Petrolul e frumusețea spectacolului fotbalistic curat, e un meci ce se joacă pe teren, dar mai ales în tribune. Rapid-Petrolul e o confruntare din care toți iubitorii de fotbal din România au ceva de învățat. Fiecare duel dintre noi și lupi naște frumusețe. Înfruntarea celor două galerii, indiferent de locul de desfășurare, este o lecție pentru toți ceilalți suporteri din România.
  Cele două partide dintre Rapid și Petrolul oferă un spectacol la care alții doar visează. Rapid-Petrolul e o dublă nebunie, atât în teren, cât și în tribune, iar sâmbătă, atât noi, cât și ei, o vom demonstra din nou.

  Hai Rapid!

  • liviu.draghici
   Reply

   Abia astept. Sper sa fie un spectacol frumos in tribune si sa nu se lase cu incidente. Ar fi pacat. Si sper sa bata Petrolul, bineinteles :)

 4. mmihai
  Reply

  Liviu,nu-ti fa probleme,ca Mitran (pe care altfel il apreciez)in cazul asta e pe langa rau de tot.Cand ne intalnim,iti prezint cativa suporteri care au fost la meciul ala,care a fost in Ghencea,ba s-au si caftit pe-acolo.

POST A COMMENT.