December 4, 2020

File de istorie -Confruntarile Petrolul Rapid in perioada 1954-1994

Sursa: www.colectiefcpetrolulploiesti.ro

Daca in articolul de ieri vorbeam despre ultimele 20 de meciuri din campionat dintre Petrolul si Rapid, apropierea derby-ului m-a determinat sa caut mai adanc in istoria confruntarilor dintre cele doua cluburi. Per total, Rapidul sta mai bine ca noi avand 36 de victorii din 75 de meciuri. Petrolul are 20 de victorii iar 19 meciuri s-au terminat nedecis.

Sursa: www.colectiefcpetrolulploiesti.roPrimul meci a avut loc la data de 16 mai 1954, dar Petrolul se numea pe atunci Flacãra Ploieşti iar Rapidul activa sub numele de Locomotiva. Vechiul Rapid s-a impus cu 2-0 pe terenul nostru. Şi în returul ediþiei 54, feroviarii s-au impus cu un categoric 3-0. Prima victorie contra Giulestenilor am inregistrat-o abia in  1956, cand, in etapa 19, am invins în deplasare cu 2-1.

Desi, la finele stagiunii 57/58, Petrolul castiga primul titlu (nu l-am pus pe cel din 1930 luat sub titulatura Juventus) nu am reusit sa castigam niciunul dintre cele 2 meciuri (0-0/0-2). Sezonul urmãtor, 58/59, sezon ce a adus al doilea titlu al nostru a consemnat  pe 9 noiembrie 58,  primul succes contra visiniilor petrolist în faþa propilor suporteri 3-1. Tata avea fix o luna atunci.

65-66, al treilea şi ultimul titlu din isoria Petrolului a fost obţinut dupã o luptã dusã în mare parte cu Rapidul. Meciul ce a fãcut diferenţa a fost cel din runda a 16-a câştigat de Petrolul cu 1-0 gratie golului direct din corner reusit de Dridea. În sezonul urmãtor, 66/67, Rapidul a sãrbãtorit primul titlu pe terenul nostru dupã ce au remizat fãrã gol. Lupta dintre cele douã a continuat şi în deceniul urmãtor. În martie 70, Petrolul învinge cu 2-0 si declanşeazã declinul giuleştenilor, aceştia pierzând la douã puncte titlul în fata arãdenilor.

Sezonul 73/74 ramane de trista amintire atat pentru noi cat si pentru giulesteni. La finele lui, fostele campioane au retrogradat împreunã în eşalonul secund. Rapidul avea sã revinã în 75, doar pentru doi ani. În 77, Petrolul promoveazã, dar şi retrogradeazã imediat. Începutul anilor 80 le gãseşte pe cele douã în luptã directã pentru revenirea în Divizia A. În primãvara lui 82, peste 80.000 de spectatori au asistat pe fostul “23 august” la succesul rapidiştilor cu 5-1.

Un alt episod spectaculos a avut loc în finala cupei din 95. Pe acelasi “23 august” devenit între timp “Naþional”, rapidiştii, favoriţii tuturor la acea vreme au pierdut la penalty-uri dupã ce tot meciul au fost mânaţi de la spate de public şi Ioan Crãciunescu, centralul partidei. Tusierul acelui meci a murit la reeditarea finalei. Dar despre aceasta perioada deja va amintiti si voi si am spus mai multe si in articolul de ieri.

Inchei cu un citat de pe un blog al unui suporter rapidist: “Rapid-Petrolul este intradevar un derby 100% adevarat, pentru ca se infrunta echipe ce au aparut din vointa oamenilor de rand, care au urcat treapta cu treapta mereu, pe drum fara ocolisuri” Si cum doar maine nu-i poimaine, incep deja sa am emotii. Sper sa fie un spectacol pe cinste atat in teren cat si in tribune si sa mai echilibram putin bilantul victoriilor.

 

TRIMITE SI TU MAI DEPARTE!